2015. február 3., kedd

Sushi

Minden úgy kezdődött, hogy az egyik sushi étterembe, kaptam egy kupont.
Régóta szemeztem már vele, de a nagy találkozás, eddig valahogy sohasem jött össze. Aztán mikor kihozták, barátkoztunk ... barátkoztunk,
és még mindig barátkoztunk, és mikorra megettem az összeset, kijelenthettem, szeretem.


S, ahogy az lenni szokott, innen már felgyorsultak az események. Ugyanis, pár nappal később összefutottam, egyik barátnőmmel és a szokásos rohanós, nagy beszélgetésünket folytattuk, amikor is, megemlítettem neki az új kalandozásomat az étkek világába.  Kiderült, hogy ő is nagy sushi rajongó, csak nem talált partnert, akivel közösen osztozhatna lelkesedésében. S, bár apukája japán származású, aki rendszeresen hozott is neki, az elkészítéshez hozzávalókat, ő még sohasem sohasem jutott el a megvalósításhoz, pedig már nagyon-nagyon régóta szerette volna kipróbálni, ajándékba kapott kincseit.
Így egyesítettük lelkesedésünket. És nekiálltunk.


Listát írtunk, mi is kell. Az alapokkal, mint már írtam, nekünk könnyű dolgunk volt, lévén már jó ideje, kíváncsian figyeltek barátnőm konyhaszekrényében.
A többit pedig, egy nagy szupermarketben szereztük be.

Hozzávalók:

nori- száraz, préselt, sötétzöld színű algalapok, ebbe tekerjük bele az összes finomságot
rizsecet
szójaszósz
sushi tekerőszőnyeg
sushi rizs
  
       250g gomba
         1db kígyó uborka
1 csomag surimi sticks (rák)
1 csomag füstölt lazacfilé
         6 db tojás

Az első meneteben, megcsináltuk a tűzhelyet igénylő dolgokat:

1. Feltettük főni a rizst.

-  450g sushi rizs
-    8 dl víz
-    2 ek  só 
-    2 ek  rizsecet
(De lehet, hogy a vásárolt a dobozon minden információ megtalálható.)

Először is, nagyon alaposan kimostuk a rizst, addig-addig, amíg már teljesen áttetsző nem lett a víz.
Azután feltettük a rizst, és nagy lángon beindítottuk a forrást.
Majd kis lángra vettük, beletettük az ecetet és amikor elfőtte a levét, befedtük, pihentettük.
Amikor kihűlt, akkor kezdtünk el, dolgozni vele.

2. Elkészítettük a gombát:

A gombát megpucoltuk és vékonyan felszeleteltük. Serpenyőben megpároltuk, majd lepirítottuk.

3.  Megcsináltuk a tojásos tölteléket:

-    6 db tojás
- 3-4 ek szójaszósz
-     2 ek szárított petrezselyem 

Az egészet jól felvertük és jó keményre kisütöttük, mindkét oldalát, szép pirosra.






















A már kisütött és meghűlt tojáslepényt, valamint a többi hozzávalókat, a surimit, a lazacot és az uborkát felszeleteltük hasábformájúakra.


A bambuszlapra ráhelyeztünk egy-egy nori lapot és nedves kézzel egyenletesen, elosztottuk rajta a rizst, majd a hozzánk közel eső részében elhelyeztük a töltelékeket, mint például: tojás+lazac vagy surimi+uborka együttesét. Tetszőlegesen variálhatjuk kedvünkre és ízlésünkre. Azután, feltekerjük. Aki tekert már fel leveles tésztát, annak abszolúte nem jelenthet gondot, pont olyan. Amikor kész, a nori a tetejét kicsit bevizezzük, hogy összetapadjon.

Szóval, tekerjük, tekerjük.


... és tovább, és tovább ...


Amikor, már mindet megcsináltuk, akkor vízbe mártott, éles késsel négyfelé vágtuk.
Tálra helyeztük valamennyit. Nagyon tetszetősek lettek, elégedettek voltunk.
A végére mi ketten és a négy szorgos kis kuktánk is, teljesen jóllakott és a kipukkadás veszélye is fennállt.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése