2014. október 9., csütörtök

Moxa, köpölyözés

Amikor akupunktúrás kezelésben részesülök, crohn betegségem miatt, alkalmaznak nálam moxázást és olykor köpölyözést is. Mindkettő a Hagyományos Kínai Gyógyászat egy-egy gyógymódja.

Moxa:
Eredete ennek is az ősidőkbe nyúlik vissza.
Ez egy gyógynövényekből tekert szivar. Amit meggyújtanak, majd a már parázsló rúddal a tűk fölött (azaz akupunktúrás pontok felett), 2-3 cm-rel,  kör-körös mozdulatokat végeznek, cirka 10 percig.
Kellemes melegítő érzés.




Köpölyözés
Igen régi gyógymód ez, még az ókorból.
Használták az egyiptomiak, görögök, kínaik.
Ismerték Mezopotámiában.
Későbbiekben, alkalmazták az őseink is.
Kis üvegharangokban, gyors mozdulatokkal lángot forgatnak körbe, majd pillanatok alatt ráhelyezik azokat, a fekvő pácienseken lévő kezelési pontokra. Közben a kezelt területek bepirosodnak és felpúpozódnak az üvegek alatt. Mindez megindítja a véráramlat anyagcseréjét, távoznak a salakanyagok és helyére oxigén dús vér kerül. A gyógyító azonban más változatot is alkalmazhat, rácuppanthatja azokat bőrünkre majd leveszi, fel-le, fel-le. A kedvencem, amikor a trikó tetején végig masszírozzák a hátamat a meleg gömbbel.
Kezelés után lehetőleg ne strandoljunk, ne menjünk uszodába, ne hordjunk kivágott ruhákat, mert a kezelés nyomán, szép, szabályos, piros körök maradnak rajtunk.

A köpölyözés alkalmazásának módszerei szerteágazóbbak, de én csak ezeket ismerem.

http://dietaescrohn.blogspot.hu/p/blog-page.html
http://dietaescrohn.blogspot.hu/2014/10/akupunktura.html
http://dietaescrohn.blogspot.hu/2014/10/akupunktura-es-en.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése