Kezdetben, rengetek kígyó és csiga készült. Festettük őket, nyomkodtunk bele a fűszereket: a szegfűszeget, koriandermagot, köménymagot és borsot. Vagy kinyújtottuk és különféle formákat nyomkodtunk ki belőle. Kereskedelmi mennyiségben gyártottunk őket, régebben is és most is, azaz, főleg a gyermekeim, mivel én csak, mint állandó kisegítő erőként működtem. Anyaaa, anyaaa légyszi, segíts.....! És anya segített és segít.
Két recept, egy szokványos és egy szuper profi:
A hagyományos változat:
2 csésze liszt,
1 csésze só,
1 vagy 3/4 pohár víz,
ételszínezék.
Mi előszerettel használjuk ez utóbbi összetevőt, a legtöbbször rakunk bele, a mennyisége attól függ, milyen sötétre akarjuk a színezni a masszát,
és innen lehet próbálkozni a tökéletesen gyúrható masszáig, nekem például, sose sikerül rögtön.
A másik, a professzionális receptet, egy kézműves foglalkozáson kaptam:
20 dkg liszt,
10 dkg só,
2,5 dl víz,
2 mk citromsav,
1 ek olaj.
- a száraz összetevőket összekavarom,
- a vizet felrakom forrni, amikor gyöngyözni kezd, bele öntöm az olajat
- leveszem a tűzről és beleöntöm a száraz összetevőket, majd újra összekeverem,
- kiteszem egy alaposan kilisztezett lapra és jól összegyúrom
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése